tiistai 26. maaliskuuta 2019

Try it on Tuesday: Say it with flowers

This Spring has been hard for me. I haven´t been able to do the work I love so much, but I am getting better and soon I am back with my work <3 It makes me happy.

Still I want to use Cactus as a flower of this challenge. Cactus is calming and beautiful, with very few colors. It says be strong, but careful. Remember to protect you self too.

I used only watercolors with it. :) Have a nice Thuesday and thank you for challenge

"Mäkin oisin mun kaa"




This one is made of four. :) In a way.... I like to paint with out any preideas and I let the work guide me trouhgt. So you can see lots of layers and mediums and then some happy & funny face :)


First layer

sunnuntai 24. maaliskuuta 2019

...kun ajatus lyö tyhjää...

Ulla Thynel tutkintaa

 Kun on halu tehdä, mutta ei ideaa tai ajatusta. Kun on tarve uudistua, luoda nahkansa, mutta ei tiedä miten....

Niin silloin voi halutessaan ja mielestäni hyvällä omalla tunnolla, tutustua sellaisten taiteilijoiden töihin, tekniikoihin ja tyyleihin, jotka sielua ja silmää hivelevät.

Tutkia värien käyttöä ja muotoja kuten olen tehnyt tutustuessani Helen Dardikin töihin. Hänen töissään minua kiehtoo maailma, jonka hän luo niin helpon ja vaivattoman oloisesti. (Tässä kohtaa voin todeta myös, että upean helppouden takana on valtvasti töitä - veikkaisin - ja selkeästi lahjakkuutta: värien ja asettelun sekä muotokielen hallinnan suhteen). Helenin työt ovat raikkaita ja iloisia, täynnä leikkiä ja naurua - lapsellista kikatusta.  Ei voi kuin ihailla....

Toinen ja tällä kertaa ihanasti suomalainen taiteilija on Ulla Thynel  . (Tähän perään sydän potenssiin 300) Hän on niin taitava. Värit ja tunnelma. Hahmot, sadunomaisuus ja se ihana tovemaisuus. Ei voi kuin ihminen huokailla onnesta ja ihastuksesta.

Itse ihailemieni ihmisten työt ja heidän tekemänsä vaikutus näkyvät sitten myös pensselini kärjestä tulevissa pikkutöissä, joissa vaikka peilaten esikuvieni tyyliä tuon sitä suodattaen omani läpi.... opin tästä, se aiheuttaa pohdintaa ja ajatuksia. Nämä pikkutyöt olen tehnyt sillä ajatuksella ja idealla. Korttipohjiin ne liimasin ja niihin sekä muihin tutkintoihini pääset muuten tutustumaan Taidesuunnistuksessa 2019, jos satut Tampereen seudulle.

Helen Dardik tutkintaa



perjantai 1. maaliskuuta 2019

Feeling blue

"Feeling blue", 30 x 30 cm sekatekniikkatyö 


 Here is my mixedmedia painting "Feeling blue". I join with it on Paint Party Friday.
****
Eilen postailin maalauspohja pohdintoja, josta virisi mukava ajatusten vaihto FB:n ryhmässä Suomalaiset mixed media ja art journaling-harrastajat. Kaiken kaikkiaan mukava ryhmä.

Tänään pistän tänne blogiin postaten  tämän "Feeling blue" sekatekniikka/mixedmedia työni, jonka olen toki jo aikaa sitten julkaissut niin instagramissa kuin FB-ryhmässäkin.

Tämän työn olen maalannut akryylimaaleilla. Itse käytän Amsterdam merkkisiä akryylimaaleja. 
Nämä ovat valikoituneet käyttööni useasta syystä. Näitä on helposti saatavissa, ovat tasalaatuisia (mm. värisävyt ovat liki muuttumattomat erästä toiseen), sekoittaminen on helppoa jne. Aivan edullisimpia ne eivät ole, mutta mielestäni hinta-laatusuhde on kohdillaan. Olen toki maalannut jo sen verran pitkään, että jo aikaa sitten ajanut ohi vaiheen, jossa hankintaan värilajitelmia. Itse pidän eniten 120 g tuubista, hintaa on enemmän, mutta tuubista saan maalia juuri tarvitsemani määrän, tuubissa maali ei kuivu ja tuubit on helppo säilyttää (esim. Ortexin kannellisessa laatikossa).

Ensimmäinen vaihe on vapaa ja intuitiivinen, iloinen ja vaiston varainen. Leikkimistä väreillä ja muodoilla. Usein tässä kohtaa jälki on melko suurta ja summittaista.  Sen jälkeen alkaa työn pyörittely ja tuijottelu. Saatan useamman päivän siirrellä kuvaa ympäri olohuonetta,koko perheen iloksi. Tutkia sitä eri suunnista ja pohtia, mitä siellä on tai mikä sieltä tulee. Ja sitten siellä yhtäkkiä on jotakin - itselleni tällä hetkellä suureksi iloksi - eläinhahmot ovat pompsahtaneet näkyviin. (Eläinhahmot ovat pehmeitä, empaattisia ja täynnä tunnetta. Eivät syyllistä tai ahdista.)

Jonkilaisena edellytyksenä on se, että hahmo näyttäytyy mukaellen muotoja tai värejä. Sen jälkeen piirrän eläin hahmon esiin. Stabilo All kynä on vanha tuttu ja tässä vaiheessa ihan paras, mikäli tumma vahva musta viiva on mieleen. Toinen vaihtoehto, jota tässä olen käyttänyt yhdessä Stabilo All kynän kanssa on Inktensen kynät, joilla saa mukaan sävyn vaihtelua - aivan oiva varjojen ja muutoin muodon luomiseen. Tässä taulussa kissa on saanut lisää väriä - samoin lankeavat varjot olen värittänyt inktensen kynillä. Inktensen musteen olen aktivoinut vedellä tai toisinaan kirkkaalla gessolla.

Viimeinen vaihe on itselle se kaikkein antoisin. Siinä käytän Uniball singno valkoista geelikynää, valkoista Poscatussia ja Graphik Line painter maalikynää. Viimeisenä kaikkein pienimpiin yksityiskohtiin käytän Micron kyniä. Näitä käytän siihen, että piirtelen yksityiskohtia - duudlailen, kuvioin ja raidoitan. 




Rakkaan lapsen monet nimet

"Tieto lisää tuskaa." Tuska voi olla vähän liian iso sana, mutta tieto lisää ainakin hämmennystä tai saa aikaan ketjureaktion, jossa tutkit että miten sen oikeasti pitäisi olla.

Canvas
puuvillacanvas
Streched canvas
Kanvaasi
Pinkopohja
Kangas
Taulupohja
Pinkopahvipohja

Rakkaan lapsen monet nimet.
----hm. Niin että mitä?

Ihmettelyni alkoi siitä, että kun kuvattaiteen peruseissa puhuin "Canvaksesta" - kuten olin mixedmedian kautta tottunut puhumaan - sain vastaani hämmentyneitä ilmeitä. Tämän jälkeen lähinnä kuuntelin ja kyselin. Sain kuulla monta nimeä. Sitten tutkimaan. Hakusanalla "canvas" eksyin wikipediaan ja sitä kautta kääntämään.

Canvas lienee lopulta kuitenkin englantia ja sen suomennos:
pino pinkopohjia

1.purjekangas
2.kangas
3.kanvaasi
4.pohjakirjallisuus
5.perustakirjallisuus
6.asetelmakirjallisuus
7.kanavakangas
8.telttakangas
9.lähtökohtakirjallisuus
10.näyttämökirjallisuus
11.purjeet
12.teltta
13.piirtoalueohjelmointi
Muut/tuntemattomat
 .... joten sillä on jo melko monta suomennosta.

Canvas esiintyy kyllä sanana monissa maalauspohja pakkauksissa. Siellä se tarkoittanee itseasiassa kangasta - tiivistä kangasta, useimmiten puuvillaista. Sitä saa ilman pohjustuksia ja pelkkänä kankaana  tai sitten valmiina maalauspohjina.

Kangas voi olla pingotettu kiilakehykseen, jolloin puhutaan Streched canvas tai suomalaisittain pinkopohja (hakusanalla pinkopohja löysin ainakin itse googlesta riittävästi hankintapaikkoja, joissa tehdä hintavertailua ja tutkia tarjontaa). Kangas voi olla myös liimattuna pahvipohjaan, joilloin puhutaan kangaspahvipohjasta/pinkopahvipohjasta.

erikokoisia kangaspahvipohjia

 Eivät nämä maalauspohjien erot tähän lopu. On erikokoisia ja eri muotoisia :)  Lisäksi myös kehyksen syvyydessä on eroja. Valmiissa pohjissa on erilaisia pohjustuksia valmiina, edellytttäen että ovat laadukkaita. Myös kankaan kiinnytys tavassa voi olla eroja.


Maalata voi myös paperille (tietysti), kone- tai maitokartongille tai pellavapahvipohjalle tai MBD-levylle. Tai ihan mille vaan, kunhan muistaa pohjustaa :)

Tämä oli tällainen pitkän hiljaisuuden jälkeinen alkusoitto - sillä maalattu on ja paljon, mutta niistä sitten huomenna.

 Jaa juu nii - kommentoida saa ja pitää. Mulla ei tästä(kään) asiasta ole mitään vahvaa mielipidettä - itseäni selventääkseni tätä kirjuttelin.