perjantai 1. maaliskuuta 2019

Rakkaan lapsen monet nimet

"Tieto lisää tuskaa." Tuska voi olla vähän liian iso sana, mutta tieto lisää ainakin hämmennystä tai saa aikaan ketjureaktion, jossa tutkit että miten sen oikeasti pitäisi olla.

Canvas
puuvillacanvas
Streched canvas
Kanvaasi
Pinkopohja
Kangas
Taulupohja
Pinkopahvipohja

Rakkaan lapsen monet nimet.
----hm. Niin että mitä?

Ihmettelyni alkoi siitä, että kun kuvattaiteen peruseissa puhuin "Canvaksesta" - kuten olin mixedmedian kautta tottunut puhumaan - sain vastaani hämmentyneitä ilmeitä. Tämän jälkeen lähinnä kuuntelin ja kyselin. Sain kuulla monta nimeä. Sitten tutkimaan. Hakusanalla "canvas" eksyin wikipediaan ja sitä kautta kääntämään.

Canvas lienee lopulta kuitenkin englantia ja sen suomennos:
pino pinkopohjia

1.purjekangas
2.kangas
3.kanvaasi
4.pohjakirjallisuus
5.perustakirjallisuus
6.asetelmakirjallisuus
7.kanavakangas
8.telttakangas
9.lähtökohtakirjallisuus
10.näyttämökirjallisuus
11.purjeet
12.teltta
13.piirtoalueohjelmointi
Muut/tuntemattomat
 .... joten sillä on jo melko monta suomennosta.

Canvas esiintyy kyllä sanana monissa maalauspohja pakkauksissa. Siellä se tarkoittanee itseasiassa kangasta - tiivistä kangasta, useimmiten puuvillaista. Sitä saa ilman pohjustuksia ja pelkkänä kankaana  tai sitten valmiina maalauspohjina.

Kangas voi olla pingotettu kiilakehykseen, jolloin puhutaan Streched canvas tai suomalaisittain pinkopohja (hakusanalla pinkopohja löysin ainakin itse googlesta riittävästi hankintapaikkoja, joissa tehdä hintavertailua ja tutkia tarjontaa). Kangas voi olla myös liimattuna pahvipohjaan, joilloin puhutaan kangaspahvipohjasta/pinkopahvipohjasta.

erikokoisia kangaspahvipohjia

 Eivät nämä maalauspohjien erot tähän lopu. On erikokoisia ja eri muotoisia :)  Lisäksi myös kehyksen syvyydessä on eroja. Valmiissa pohjissa on erilaisia pohjustuksia valmiina, edellytttäen että ovat laadukkaita. Myös kankaan kiinnytys tavassa voi olla eroja.


Maalata voi myös paperille (tietysti), kone- tai maitokartongille tai pellavapahvipohjalle tai MBD-levylle. Tai ihan mille vaan, kunhan muistaa pohjustaa :)

Tämä oli tällainen pitkän hiljaisuuden jälkeinen alkusoitto - sillä maalattu on ja paljon, mutta niistä sitten huomenna.

 Jaa juu nii - kommentoida saa ja pitää. Mulla ei tästä(kään) asiasta ole mitään vahvaa mielipidettä - itseäni selventääkseni tätä kirjuttelin.

















































4 kommenttia:

  1. Kun aloitin taiteilijanurani öjymaalarina, opettaja antoi meidån käyttää vain valkoisella maalilla pohjustettua vaneria ja sanoi että kankaalle maalataan vain tärkeät työt kun on niin arvokasta. Vasta mixed mediassa opin käyttämään canvas-termiä ja kesti kauan ennen kuin se istui omaan suuhun :). Hämmensi aikoinaan, ei enää

    VastaaPoista
  2. Myös minua hämmentää välillä tuo nimistön kirjavuus kun ei aina tiedä millaista pohjaa loppujenlopuksi puhuja tarkoittaa. Itse olen käyttnyt sekä kehykseen pingitettuja ,että pahville liimattuja kanjaita ja toisinaan pingottanut ja pohjustanut itse. Käyttökelpoisia kaikki kuitenkin 😊

    VastaaPoista
  3. Kiitos Miuku ja Sanna kommenteista. Linkitin tämän tekstin erääseen FB ryhmään ja siitä syntyi mielenkiintoinen ja vilkas keskustelu. Mikä on vähintäänkin mukavaa. Mukava tietysti havaita, ettei ole ainut joka asioiden ja termien kanssa hämmennyksessä. FB ryhmästä heitettiin myös täkyä siihen, että vois tutkia ja pohdiskella myös termiä medium - ja mitä se pitää sisällään ja milloinkin tarkoittaa. ;) Saattaapi olla että siihen vielä pureudun :)

    VastaaPoista
  4. Sen vähän mitä maalaan, maalaan enimmäkseen akvarelleilla (bambu)paperille. Mutta jos kankaalle maalaan, sahaan kiilapuut rimasta ja teen kehyksestä ydinpomminkestävän ja siihen pingotan cottonduckia. Joskus gessoan, joskus en. Mutta yleensä en maalaa :D
    ❤️

    VastaaPoista

Kiitos kun jätit kommentin - piristää aina mieltä. Se julkaistaan, kun olen sen lukaissut. Yritän jäljittää katoavat kommentit.
Katoavista kommenteista en tiedä, mutta automaattikommentteja ropisee, joten sanavahvistus palaa "kehiin".