perjantai 12. helmikuuta 2016

Vanhan kirjan valmistelut

Vanhat kirjat ovat kauniita, mitä vanhempia ja kellastuneempia sivut ovat sitä kauniimpia ne mielestäni ovat. Vanhat kirjat ovat myös oivallisia artjournalkirjoja. Onhan niissä "valmiina" sekä luonne että ensimmäinen kerros.

Aivan soitellen sotaan ei kuitenkaan voi lähteä. Kirjaa täytyy hieman työstää ja valmistella ensi, jotta se kestää artjournalkäytön. Ajattelin tässä jakaa sen, miten minä valmistelen vanhaa kirjaa. Ensimmäisessä alteredbook projektissani ensimmäinen vaihe jäi väliin, en siitä tiennyt ja lopputulos oli se, että kirja ei mahtunut kansiinsa.


Ensimmäinen vaihe on, ainakin minulla, on  ensimmäisen kirjan jälkeen se, että poistan - aika kylmästi lähes yhden kolmanneksen. Poistan sivuja niin, että irrotan kokonaisia "vihkoja" sidosta myöten. Sidoslankoja tässä väksisinkin joutuu katkomaan. (Ensimmäisessä projektissa vain leikkasin sivuja irti, jolloin tilaa ei vapautunut tarpeeksi.) Irroitetut sivut kannattaa säästää, sillä ne ovat mitä loistavinta materiaalia muissa töissä.
"Vihkolla" tarkoitan sivu nippua, jotka ovat ikäänkuiin samassa sidoksessa. Olisko oikea sana nipppu?
 Seuraava vaihe on sivujen yhteen liimaaminen. Sen, miten monta sivua yhteen liimaan, ratkaisee kirjankunto, mitä hauraammat sivut sitä useamman sivun liimaan yhteen. Pyrin toimimaan niin, että aukeaman molemmat sivut ovat valmiiksi liimatut. Toisaalta en liimaile kovin paljon kerralla valmiiksi, koska toisinaan on hauska työstä sivuja muodostaen erilaisia aukkojuttuja... 

Sivujen yhteen liimaaminen saa aikaan myös vesisulun, jolloin huokoisempikaan sivu ei päästä kosteutta edelliselle aukeamalle. Näin ollen ei työstettävä aukeama välttämättä tarvitse gessokerrosta alleen.


 Aukeaman keskikohta kannattaa teipata - monesti myös uusissa kirjoissa. Tästä kohdasta työstettäessä vesi helposti etenee toisille sivuille.  Itse sinetöin keskikohdan washiteipillä tai maalarinteippillä, mikäli en toivo näkyvää kuviota. Teippi kannattaa sinetöidä liimalla, näin ei vesi pääse myöskään etsimään tietään teipin alle.

1. levitän gelmediumia aukeaman keskikohtaan
2. washiteippi keskikohtaan limittäin , mikäli kaksi suiroa ja päälle gelmediumia
 Kun nämä valmistelut on tehty on sinulla aukeama, jossa on vahvat sivut - kun olet antanut liiman kuivua.  Liimaamiseen käytän Amsterdamin Gel Medium mattaa.  Muillakin varmasti onnistut yhtä hyvin 


5 kommenttia:

 1. Hienoa,että jaat vinkkejä ja ohjeita, kiitos!

  VastaaPoista
 2. Kiitos, hienoja vinkkejä, pitääpä muistaa, kun otan vanhan kirjan käsittelyyn.

  VastaaPoista
 3. Olkaapa hyvät. Hienoa, jos näistä on iloa ja hyötyä.

  VastaaPoista
 4. Hyviä vinkkejä! Maaliskuussa nähdään!

  VastaaPoista

Kiitos kun jätit kommentin - piristää aina mieltä. Se julkaistaan, kun olen sen lukaissut. Yritän jäljittää katoavat kommentit.
Katoavista kommenteista en tiedä, mutta automaattikommentteja ropisee, joten sanavahvistus palaa "kehiin".