sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Vierailu 10/RP

Linnan suljetut silmät 16/RP

Tuulee mereltä päin, leudosti puuskittain. Tänäänkin on ollut vuodenaikaan nähden leutoa, mutta Jalo tuntee luissaan, että ilma oli viilenemmässä ja yöllä ehkä sataa vettä. Hän kulkee iloisesti laulavan Emman perässä Linnan koivukujaa pitkin kohti valtavaa tiilistä linnaa. Emman letit pomppivat tytön selässä ja näyttää siltä, että pyykkinyytti on kevyt kantaa. He eivät paljoa puhele, mutta Jalo tietää tytön iloitsevan Linnaan menosta. Tämä toivoo ehkä näkevänsä vilauksen Helenasta, Margit rouvasta tai paronista. Emma tulee Linnaan miellään. Jalo pysähtyy katsomaan kivistä linnaan  ja häntä kylmää. Linna katsoo autioin silmin - tuijottaa suu tiukkana viivana. Linna ei toivota vieraitaan tervetulleeksi.
Kyökissä 17/RP


Jalon askel kevenee, kun he kääntyvät päätieltä tallatulle rapakkoiselle pihatielle, joka vie kyökin puolelle. Kyökin ovi on auki, Riikka työntyy nauraen ulos tyhjät ämpärit kolisten ja lämmin valo halkoo hämärtyvää iltapäivää. Kyökistä kuuluu keittäjättären hyräily ja Helmenkalastajan nauru. Emman ja Jalon astuessa Linnan keittiöön heidät vastaanottaa kotoisa näky. Helmenkalastaja kuorii perunoita penkin päässä, Heta seisoo suuren puuhellan vieressä vahtien pientä kattilaa, jota hän kuumentaa maustaakseen paronin viinin. Kattilasta leijuu keittiöön mausteinen tuoksu. Heta toivottaa Emman ja Jalon tervetulleeksi ja tarjoaa penkin päätä istumapaikaksi. Keittiön rempseästä tunnelmasta arvaa Jalo kuulemattakin, että isäntäväki ei ole paikalla. Rouva ja Helena-neiti ovat matkoilla, paossa syyspimeää. Paroni on valimolla. Emma lörpöttelee kyläläisten kuulumisia niin kuin viattomilla lapsilla on tapana. Riikka ja Heta kuuntelevat tyttöä ja kommentoivat - Emma paistattelee huomion keskipisteenä. Heta tarjoaa heille kupilliset kuumaa. Jalo nyökkää kiitoksen. Riikka ottaa puhtaat pyykit mukaansa ja lähtee viemään niitä herrasväen puolelle. Emma heittää Riikan perään kaihoisan katseen, mutta ei tänään saa kutsua tulla mukaan. Lämpimässä keittiössä alkaa raukaista. Jalo sulkee hetkeksi silmänsä.

Hän havahtuu siihen, että keittiössä rupattelu hiljenee kun pihalta kuuluu ääniä. Hevosen kaviot kapsuvat kivetykseen. Paroni on tullut takaisin. Jalo huomaa kyökin tunnelman hienovaraisen muutoksen, Heta siivoaa tehokkaasti tarjoilun jäljet pöydältä, Helmenkalastaja vetäytyy oven taakse jäävään varjoon perunoineen. Emma pomppaa pystyyn ja kasaa nyt tyhjät nyytit jalkoihinsa tekee lähtöä. Riikka oikaisee sisäkön hilkkansa. Rahvaan ei sovi näyttää iloaan, kun herrasväki on paikalla. Emman suureksi onneksi ja palvelijoiden harmiksi, Paroni harppoo kyökin ovesta sisään. Tervehtii hyvän tuulisesti joukkoa, pyytää saada "lämmikettä" kirjastoon ja jatkaa matkaansa. Emman kohdalla hän hidastaa: "Hyvää iltaa tyttönen!" ja Emma niiata niksauttaa, ei tohdi edes silmiin katsoa. Sitten on Paroni jo poissa. Jäljelle jää vain aavistuksen omaisia tuoksuja - hevosta, kuuman raudan kitkerää katkua ja myski - sekä vaivautunut hiljaisuus.

Kodinkutsuva valo 18/RP
Emma ja Jalo lähtevät samantien kotimatkalle. Emma kehrää käsi Jalon kädessä ja höpöttää taukoamatta, kuten aina saatuaan kurkistaa Linnan väen maailmaan. Jalo kävelee toisessa kainalossaan nyytit ja Hetan mukaan laittama limppu ja toisessa kädessä Emman pikkuinen käsi. Pyykkärin mökin ikkunasta paistaa lämmin valo hämärään iltaan. Mökki näyttää kutsuvalta, niinkuin kodin kuuluukin. Jalo huokaa tyytyväisenä. Pian pääsee lepäämään.

Henriikka on laittanut iltasta pöytään ja kysäisee muka ohimennen kuulumisia Linnasta, ja Emma pulpattaa ilolla. Margit rouva ja Helena-neiti ovat rantalomalla oikein etelässä. ja valimolla on Paronilla jotain hankaluutta, mutta siitä ei Emma enempää osannut kertoa. Jalo asettuu lempipaikkaansa halkopinon päälle, kietaisee vielä viltin päälleen ja nukahtaa.P.s. Amalia haastaa marraskun haasteessa kierrättämään, joten osallistun näillä Vierailun ATC-korteilla haasteeseen. Kortit on tehtyv vanhojen lehtien kuvista, vanhoista tapeteista muropakettipohjille :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin - piristää aina mieltä. Se julkaistaan, kun olen sen lukaissut. Yritän jäljittää katoavat kommentit.
Katoavista kommenteista en tiedä, mutta automaattikommentteja ropisee, joten sanavahvistus palaa "kehiin".