lauantai 14. heinäkuuta 2018

Vastuullinen shoppailijako?

Tiedän, että saatan nyt sohaista muurahaispesää, mutta tämä on minun blogini ja täällä voin sanoa vapaasti oman mielipiteeni. Mielipiteestäni saa lukija olla erimieltä tai samaa mieltä tai jotain siltä väliltä... jos joku lukee tämän ja se aiheuttaa jonkilaista ajattelua... no, ei se ainakaan haitaksi ole.

Yllä kuvassa ovat omat ostokseni parilta viimepäivältä. Aika paljon, joo. Toisaalta en ole useampaan hetkeen mitään ostanutkaan mm. maalit ostettiin loppuneiden tilalle ja osa hankinnoista meni suoraan kurssikäyttöön. Olen näitä ostoksia tehnyt Konstashop.fi ja Nannan Paperi ja Helmi kaupasta. Mitä ne ovat?

Konsta Shop on verkkokauppa taiteilijoille ja taiteen harrastajille - sieltä löytyy kaikki perustarvikkeet (ja vähän enemmänkin) liidut, liimat, paperit ja maalit. Toimivat nettisivut ja haku systeemi - suomenkielinen ja selkeä. Hintaluokka on vähintään kohtuullinen, siihen vaikuttaa tuotteen laatu. Hintaluokka minusta edullisempi kuin monessa kivijalkataidetarvikeliikkeessä. Konsta on nettikauppa, toimittaa tuotteet kotiin. Postituksen hintaan vaikuttaa asiakkaan valitsema toimitusmuoto. Tilaus on mahdollista myös noutaa.

Nannan Paperija Helmi on kivijalkakauppa Ikaalisissa. Sitä pyörittää Nanna, jolta tuotteita voi tilata myös netin avulla ja FB:n välityksellä - kun en jotain löydä, kysyn Nannalta ja Nanna vastaa. Hänen hyllyistään löytyy ihanuuksia kuviopapereista kortteilukoristeisiin, musteita, leimoja, mixedmedia kamaa ja valtava määrä uutuuksia, pieniä brandejä Primat, Rangeit  - you just name it. Postikuljettaa kohtuuhintaan kotiin. Nouto on ilmaista, toki silloin mukaan saattaa tarttua sellaista "instpiraatio-ostostakin".....

Miksi minä pyrin hankkimaan tarvitsemani tarvikkeet pääasiassa näistä liikkeistä? Tai muutoin suomalaisista liikkeistä.

1) Molemmissa liikkeissä on ihana asiakaspalvelu - neuvoja, vinkkejä ja palvelua saa AINA tarvitessaan. Asiakaspalvelulle ei ole määritelty hintaa - se joko on tai sitä ei ole. Näissä liikkeissä se on. Toki sitä saa lähes kaikista suomalaisista liikkeistä.

2) Molemmilla liikkeillä on myös hieno yrittäjyysetiikka. He eivät mollaa toisia samanalan yrittäjiä, eivät dissaa vaan tekevät yhteistyötä. Eivät yritä nousta ylöspäin painamalla toista alaspäin. (Tämän voin sanoa siksi, että olen saanut sekä oman päivätyön että kurssien pidon vuoksi saanut tätä läheltä seurata....)

3) Omilla pienillä valinnoilla haluan vaikuttaa ja tukea suomalaista yrittäjyyttä. (Lähtökohtaisesti taidetarvikkeet ovat ylimääräistä -joten jos olen valmis laittamaan ylimääräiseen rahaa - laitan sen ylimääräiseni mieluusti Suomeen ja suomalaiseen työhön ja vaikka sitten siihen paljon parjattuun postimaksuun). Toivon, että saan jatkossakin palvelua suomenkielellä, kysymyksiini vastataan, saan ihmisen puhelimella kiinni jne.

Notta kun seuraavan kerran iskee impura hankkia ihanaa askartelu- tai taiteilutarviketta niin, pliis pliis pliis miettikää näitäkin juttuja, etteivät meiltä vallan suomalaiset puodit hiljaa kuole pois ja ollaan sitten kauppakeskusten, ulkolaisten liikkeiden tai kanamunakennojen varassa.

9 kommenttia:

 1. Täysin samoilla linjoilla minäkin. Itse koitan myös mahdollisimman paljon käyttää ihan paikallista kivijalkaliikettä, kun sellainen ylellisyys on.

  VastaaPoista
 2. Meiltä täältä Lahesta kun nyt lähtee viimeinenkin askarteluliike, niin tulee taatusti tilattua netin kautta. Taiteilutarvikkeita en niinkään tarvi, mutta kaikki plannerointijutut joko ostan sieltä kivijalkakaupoista missä tulee vastaan (tänään löysin Tokmannilta ihania tarroja!) ja tilaan suomalaisilta kauppiailta :) Hyvin hyvin harvoin tulee osteltua mitään Alista, eBaystä tms. Ne on ehkä halpoja, mutta niitä saa odottaa niin kauan.

  VastaaPoista
 3. 0stan aina ja vain suomalaisista liikkeistä. Syyt ovat pitkälti samat kuin sulla.

  VastaaPoista
 4. Minä koetan ostaa vähän kaikkialta että sais jokainen tuloja. Toisaalta ymmärrän myös ihmisiä jotka menee hinta edellä, kun ei ole varaa. Hyvästä asiasta muistuttelit meitä!

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommenteista. Aihe on ilmeisen ajatuksia herättävä, postausta on luettu ennätysmäärä ja keskustelu FB:ssä postauksen linkin ympärillä on melko vilkasta. ;) Hyvä niin. Mielestäni keskustelu ja ajattelu on aina hyväksi - samaa mieltä ei tarvitse olla. Jokainen tekee omat ratkaisunsa suuntaan tai toiseen.

  Tänne haluan vielä korjata sen käsityksen, minkä jotkut lukijat ovat saaneet. En halunnut tällä kirjoituksella painaa alas suomalaisia yrittäjiä, joita en tekstissä maininnut. Suomessa on onneksi vielä upeita kirjakauppoja, askartelu- & taidetarvikeliikkeitä, jotka toimivat netissä tai pitävät kivijalkakauppoja ja jokaisen niistä soisin avaavan ovensa jatkossakin.

  En myöskään halunnut kirjoittaa tuomitsevasti tai kriittisesti kenenkään ostoksia pohtia. Ihan on jokaisen oma asia. Musta näitä on vaan hyvä miettiä.

  Kiitos mielipiteistä ja kommenteista <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kommentteja lukiessa jäin miettimään vastuullisuutta myös ostamieni asioiden ekologisuuden näkökulmasta sekä siitäkin ajatuksesta, että kuinka paljon tulee ostettua ostamisen ilosta - eikä perustuen harkintaan?...saattaapi olla, että tökkäsen muurahaispesää toisenkin kerran.

   Poista
 6. Tärkeä esiinnosto ja hyvä, että se herättää keskustelua ja tunteita! Kiitos myös, että toit meidät esille. Ite teen varmasti myös jatkossa parhaani, että meillä Konstassa voi aina halutessaan asioida ihminen-ihmisen kanssa, siitä huolimatta, että olemme "vain verkkokauppa" ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Kiitos itsellesi Suvi - olen saanut palvelusta ja osaamisestasi nauttia niin monet kerrat.

   Poista
 7. Niin täysin samaa mieltä.
  Itse ostan vain Suomesta tarvitsemani ja jos en täältä jotain saa, niin silloin en yksinkertaisesti tarvitse sitä.
  Usein kuitenkin käy niin, että kun kysyn kauppiailta tätä tarvitsemaani, niin jos heillä ei sitä valikoimissaan ole, niin he hankkivat sen maailmalta,jos se suinkin on mahdollista.
  Yksi syy kotimaasta ostamiseen on myös se, että JOS tulee tilanne että tarvitsee reklamoida, voi sen tehdä tämän tutun kauppiaan kautta.Saan myös tarvitessani opastusta ja neuvoja suomen kielellä.
  Yksi syy myös miksi suosin suomalaisia askartelukauppiaita on se, että lähes poikkeuksetta he ovat yksin yrittäjiä, naisia ... liian moni ihana askarteluliike on joutunut lopettamaan toimintansa. Me tarvitsemme näitä kauppiaita; jos suomalaiset askartelukaupat toisensa jälkeen loppuvat, loppuu myös moni ihana, yhteisöllinen askartelutapahtuma joka kokoaa askartelijat yhteen ympäri Suomen.
  Mitä tulee postimaksuihin, niin en pääse pakettimaksun hinnalla täältä lähimpään palvelevaan askartelukauppaan julkisilla saati omalla autolla edes puolimatkan puoleen väliin. Toki paketissa tulee sitten tilattua ehkä jotain muutakin kuin ne ns. akuuttiin tarpeeseen tulevat tarvikkeet.Tilaankin usein perustarvikkeita jemmaan esim.liimat,teipit ja vaikkapa kartonkileikkeet jotta ne eivät pääse loppumaan kesken jonkin tärkeän projektin.

  Tässä muutama syy miksi ostan Suomesta ��

  VastaaPoista

Kiitos kun jätit kommentin - piristää aina mieltä. Se julkaistaan, kun olen sen lukaissut. Yritän jäljittää katoavat kommentit.
Katoavista kommenteista en tiedä, mutta automaattikommentteja ropisee, joten sanavahvistus palaa "kehiin".